Scrisoarea lui Tăriceanu pentru demiterea șefelor DNA și ICCJ, în atenția CSM

Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Inspecția Judiciară, pentru a verifica dacă Tăriceanu nu a afectat independența Justiției, prin scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Iohannis, în care a cerut ca Laura Codruța Kovsi și Livia Stanciu să fie demise de la șefia DNA și ICCJ. CSM îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său, se arată ăn comunicat.

Credeti ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu a incalcat independenta justitiei prin scrisoarea trimisa lui Klaus iohannis prin care cere demiterea Liviei Stanciou si Laurei Codruta Kovesi?

  • DA (71%, 17 Votes)
  • NU (29%, 7 Votes)

Total Voters: 24

Loading ... Loading ...

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile instituţionale şi publice ale reprezentanţilor puterii legislative, liderilor politici şi formatorilor de opinie, ale căror declaraţii depăşesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului.

Cazul „Rarinca”, femeia care a făcut şase luni de arest preventiv degeaba, pretext pentru şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să-i ceară preşedintelui Klaus Iohannis să le înlăture pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi şefa Înaltei Curţi, Livia Stanciu. Mai mult, Tăriceanu îi cere şefului statului să se alăture celor care vor ca arestul preventiv să fie utilizat doar pentru infracţiuni comise cu violenţă. Toate aceste solicitări sunt incluse într-o scrisoare deschisă trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut, marti, demisia Liviei Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), si a Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA.

Tariceanu, alaturi de mai multi senatori, i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis in care solicita ca Stanciu si Kovesi sa plece din fruntea celor doua institutii judiciare.
In documentul citat, senatorii vorbesc despre cazul femeii acuzate ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti si care a stat in arest preventiv timp de sase luni, inainte ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti sa decida ca este nevinovata si sa o achite.

„Permiteti-ne mai intai sa evocam evenimentul a carui gravitate ne-a determinat sa va scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel din Bucresti a stabilit definitiv nevinovatia cetateanului Mariana Rarinca. Judecatorii au constatat ca aceasta a petrecut mai mult de sase luni in arest preventiv pentru o fapta pe care nu a comis-o si pentru care nu au existat vreodata probe. Doamna Rarinca, un cetatean fara influenta ori legaturi politice, a fost arestata pe nedrept si cu sfidarea oricaror garantii constitutionale de care Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Laura-Codruta Kovesi, in urma unui denunt calomnios facut de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu”, se mentioneaza in documentul citat.

Semnatarii scrisorii ii cer in continuare presedintelui Iohannis sa le inlature de la conducerea celor doua institutii pe Kovesi si Stanciu, care, in opinia senatorilor, ocupa functiile de inalti magistrati in mod nedemn.

„Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, ve cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura – Codruta Kovesi”, se precizeaza in scrisoarea semnata de senatorii PLR Calin Popescu-Tariceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta.

Sursa: Realitatea.net

2 Responses to Scrisoarea lui Tăriceanu pentru demiterea șefelor DNA și ICCJ, în atenția CSM

  1. Nu, Aici Tariceanu are dreptate. El nu se face exponentul in calitate de sef al senatului, ci, reprezentant al celor ce l-au ales.

    View Comment
  2. georgianna spune:

    caracatita a prins iar curaj iar clantaul asta are tupeu, ca intotdeauna.

    View Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *