Psihiatru: Unde au greşit negociatorii şi televiziunile în cazul sinucigaşei din Capitală

Profesorul de psihiatrie, Doina Cosman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului a explicat, în cadrul unui interviu la RFI, unde au greşit negociatorii şi chiar televiziunile în cazul femeii care s-a aruncat, vineri, de pe un bloc de opt etaje, după ce a ameninţat timp de peste 35 de ore că se aruncă în gol.

Au gresit salvatorii in cazul sinucigasei din Capitala?

  • DA (82%, 9 Votes)
  • NU (18%, 2 Votes)

Total Voters: 11

Loading ... Loading ...

„Faptul că s-a amânat atât de mult intervenţia şi s-a aşteptat ca acea femeie să stea 35 de ore, eu cred că şi dacă stătea trei ore, cinci ore, opt ore era foarte mult, deci faptul că s-a lungit toată perioada de criză la 35 de ore mi se pare un fapt inadmisibil”, afirmă preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului.

Profesorul de psihiatrie consideră că „ceea ce lipseşte în România pentru ca decizia să fie rapidă în astfel de cazuri este o lege sau o strategie naţională pentru prevenţia sinuciderilor”.

„Legea trebuie să fie cuprinzătoare, să se adreseze tuturor aspectelor care privesc comportamentul suicidar, respectiv să se adreseze prevenţiei sinuciderilor la toate categoriile de vârstă ale populaţiei şi aici mă gândesc cu mare atenţie la populaţia tânără, în special la adolescenţi, dar şi la celelalte categorii, apoi să fie prevederi exacte despre modalitatea de spitalizare a acestor oameni care ameninţă cu sinuciderea şi în fine, încă un capitol, de intervenţie în criză, care să fie reglementat, în sensul că în intervenţia în criză să se ştie cine cu cine colaborează. Aici, în acest caz, s-au folosit negociatori din cadrul Poliţiei Capitalei, am înţeles de la un post de televiziune că aceşti negociatori sunt persoane antrenate de FBI, dar tot poliţişti rămân”, a spus Doina Cosman.

În viziunea sa, în această situație, „nu a existat o colaborare între specialişti”.

„Nu am nimic împotriva poliţiştilor, îi admir de altfel pentru faptele bune pe care le fac, dar eu cred că nu s-a luat legătura cu psihiatrii sau nu s-a luat legătura cu medicii, de urgenţă, pentru că în momentul în care o persoană este în stare să stea nemişcată pe bloc ore întregi înseamnă că acea persoană este într-o stare de stupor depresiv, una dintre cele mai periculoase stări sau tulburări din psihiatrie. Or nu a existat o colaborare între specialişti. Aceste lucruri trebuie să fie reglementate printr-o lege”, a mai precizat profesorul de psihiatrie Doina Cosman.

În ceea ce privește modul în care televiziunile au transmis acest caz, Doina Cosman e de părere că femeia care ameninţa că se aruncă de pe bloc nu trebuia filmată.

„Nu este bine că s-a filmat. Toată ţara a putut să vadă acea imagine a unei femei, care stă şi priveşte golul. Acest lucru este extrem de contagios, este stimulant pentru alte persoane care chiar în acest moment au ideaţie suicidară şi care vor fi şi ele la rândul lor, poate, persuadate, să repete o astfel de metodă”, a adăugat Doina Cosman.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *