Klaus Iohannis critică Guvernul şi avertizează Parlamentul

Preşedintele Klaus Iohannis critică Guvernul Ponta pentru bâlbâielile gen „impozitarea bacşişului, şi îi avertizează pe parlamentari să nu modifice Codul Penal aşa cum şi-ar dori ei, pentru că nu va promulga astfel de modificări.

Credeti ca Presedintele Klaus Iohannis are dreptate sa critice Guvernul Ponta si parlamentarii?

 • DA (95%, 20 Votes)
 • NU (5%, 1 Votes)

Total Voters: 21

Loading ... Loading ...

„Cazuri precum «taxa pe stâlp», sau chiar exemplul foarte recent al impozitării bacşişului, denotă lipsă de viziune şi pripeală, ceea ce creează imprevizibilitate”, a spus preşedintele la evenimentul organizat de Consiliul Investitorilor Străini privind lansarea „Cărţii Albe 2015: Reconstruirea încrederii“. Iohannis, citat de COTIDIANUL, a reclamat totodată că investiţiile publice sunt tot mai reduse, afirmând că Guvernul solicită „paradoxal“ spaţiu fiscal-bugetar pentru investiţii.

Tot preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimă dezacordul cu privire la modificarea art. 301 din Codul Penal, care urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese, avertizându-i pe parlamentari că nu va promulga astfel de modificări. Preşedintele Iohannis a subliniat, după cum susţine ZIUA VECHE, că nimeni nu poate favoriza membri ai propriei familii în exercitarea funcţiilor publice. Şeful statului atrage atenţia că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau va sesiza Curtea Constituţională, în virtutea exercitării atribuţiilor sale constituţionale.

Cinci parlamentari din tabăra Puterii vor să dezincrimineze conflictul de interese, pentru a-şi putea angaja rudele la cabinetele parlamentare, dar şi pentru a-i scăpa de dosare penale pe colegii deja incriminaţi, anunţă NAŢIONAL. Cei cinci sunt Ciprian Nica (PSD),Victor Roman (PSD), Aurelian Ionescu (PC), Arpad Marton (UDMR) şi Ion Marocico (minorităţi).

Mai exact, cei cinci deputaţi au reformulat articolul din Codul Penal referitor la conflictul de interese şi cer exceptarea de sub incidenţa acestei infracţiuni „învestirea unei persoane într-o funcţie publică indiferent în ce mod şi sub ce formă se realizează aceasta“. Altfel spus, explică EVENIMENTUL ZILEI, parlamentarii vor să-şi angajeze din nou soţiile, nepoţii sau alte rude fără a mai fi atinşi de actuala legislaţie penală, care, pentru o astfel de faptă, prevede o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Practic, constată ADEVĂRUL, un cadou comandat de partid pentru oamenii cu probleme penale. Proiectul legislativ a trecut tacit de Senat şi trebuia să fie discutat ieri de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Însă, în mod subit, majoritatea PSD din Comisia Juridică a votat ca proiectul să fie discutat peste două săptămâni.

De o eventuală dezincriminare a acestor fapte ar putea beneficia o serie de baroni locali, dar şi parlamentarii care şi-au angajat rudele la cabinetele de senatori sau deputaţi. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că printre cei care ar scăpa de rigorile legii se numără preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, fostul primar al Constanței,  Radu Mazăre, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa DNA, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei. În acest moment sunt în lucru 99 de dosare având ca obiect astfel de fapte, potrivit DNA. Potrivit DNA, adoptarea proiectului legislativ „ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt”. Astfel, în anumite cazuri s-ar putea pronunţa pentru acest gen de fapte achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare.

Sursa: Ziare.ro

2 Responses to Klaus Iohannis critică Guvernul şi avertizează Parlamentul

 1. Guvernul Ponta e unul penal in proportie de 90%. Normal ca viitorii puscariasi vor sa faca schimbari in codul penal, adica sa procedeze de asa maniera incat sa poate fura in voie, fara frica de a fi anchetati !

  View Comment
 2. georgianna spune:

  cand a inceput sa se faca dreptate, sacalii au iesit iar la atac; daca lasam garda jos, iar, ne vor calca in picioare si se vor cocota iar pe
  vietile noastre.

  View Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *