În vreme ce parlamentarii de la Bucureşti trag de timp în cazul Şova, Comisia Europeană îi transmite României un mesaj foarte clar

In timp ce în România s-a născut un haos în jurul imunităţii lui Dan Şova, senatorii jurişti luând decizia de a repeta întreaga procedură de vot în cazul lui, de la Bruxelles ni se aminteşte că Parlamentul României are, în continuare, probleme legate de ridicările de imunităţi. „Deciziile Parlamentului, atunci când vine vorba de a permite ca justiţia să-şi desfăşoare anchetele în cazul parlamentarilor, la fel ca în cazul cetăţenilor, sunt în continuare întârziate şi nu se bazează pe un set de criterii obiective ”, a declarat pentru Gândul Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Vera Jourova. Deşi executivul UE evită să se pronunţe pe cazuri individuale până la următorul raport MCV, mesajele transmise României sunt clare: „A fost un progres anul trecut, dar încă mai sunt multe lucruri de făcut. Lupta împotriva corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate”, a mai transmis Comisia Europeană, într-un interviu pentru Gândul. 

Credeti ca procedeaza corect Comisia Europeana presand Parlamentul Romaniei sa-i ridice imunitatea lui Dan Sova?

  • DA (87%, 20 Votes)
  • NU (13%, 3 Votes)

Total Voters: 23

Loading ... Loading ...

n vreme ce parlamentarii de la Bucureşti trag de timp în cazul Şova, Comisia Europeană îi transmite României un MESAJ foarte clar, urmat de un AVERTISMENT
de Sorina Ionaşc Publicat la: 27.05.2015 21:30 Ultima actualizare: 27.05.2015 21:31
În timp ce în România s-a născut un haos în jurul imunităţii lui Dan Şova, senatorii jurişti luând decizia de a repeta întreaga procedură de vot în cazul lui, de la Bruxelles ni se aminteşte că Parlamentul României are, în continuare, probleme legate de ridicările de imunităţi. „Deciziile Parlamentului, atunci când vine vorba de a permite ca justiţia să-şi desfăşoare anchetele în cazul parlamentarilor, la fel ca în cazul cetăţenilor, sunt în continuare întârziate şi nu se bazează pe un set de criterii obiective ”, a declarat pentru Gândul Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Vera Jourova. Deşi executivul UE evită să se pronunţe pe cazuri individuale până la următorul raport MCV, mesajele transmise României sunt clare: „A fost un progres anul trecut, dar încă mai sunt multe lucruri de făcut. Lupta împotriva corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate”, a mai transmis Comisia Europeană, într-un interviu pentru Gândul. Citiţi o corespondenţă Gândul din Bruxelles:

De mai bine de două luni, senatorii se încurcă în cererea de ridicare a imunităţii lui Dan Şova. Deşi a fost audiat, la sfârşitul lunii martie, şi cu toate că votul în plen a fost dat, senatorii jurişti au decis, miercuri, să reia întreaga procedură. Această decizie a fost invalidată însă de Biroul Permanent, care a cerut o amânare. Totul după ce Curtea Constituţională a admis existenţa unui conflict juridic între Parchet şi Senat, din cauza lipsei unei hotărâri care să constate rezultatul votului.

În cele din urmă, Senatul a redactat respectiva hotărâre, care, după ce a fost contestată de PNL, a fost declarată neconstituţională. Deşi varianta cea mai simplă ar fi fost o reinterpretare a votului, senatorii jurişti, cu o majoritate social-democrată, au decis reluarea întregii proceduri pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

Sursa: Ziare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *