Biserica se dezice de cărţile şi minunile lui Arsenie Boca

Mişcarea care strânge anual sute de mii de pelerini la mormântul lui Arsenie Boca este spontană şi un fenomen de supraviețuire într-o societate care își pierde reperele. Mobilizarea pelerinilor – de la oameni cu venituri modeste la colonei și politicieni – se face din vorbă în vorbă, prin intermediul rețelelor de socializare, dar și prin invocarea unor minuni și cărți care nu sunt recunoscute de către biserică.

Credeti ca Biserica procedeaza corect cand se dezice de cartile si minunile lui Arsenie Boca?

 • NU (83%, 45 Votes)
 • DA (17%, 9 Votes)

Total Voters: 54

Loading ... Loading ...

Printr-un cuvânt profan, putem caracteriza pelerinajul la mormântul părintelui Arsenie Boca de la mănăstirea Prislop drept un fenomen. O recunosc biserica, autorităţile locale şi este prezentat pe larg de mass-media. Am putut constata şi noi amploarea acestui fenomen la fața locului de 1 Mai atunci când mănăstirea Prislop a fost vizitată de 95.000 de oameni, probabil un record. Într-un demers jurnalistic a cărui primă parte v-o propunem astăzi, RL vrea să identifice motivele care au făcut ca la un sfert de veac de la moartea părintelui numărul celor care s-au peregrinat în 48 de ore la mormântul său a fost de 1.000 mai mare decât al celor care au participat la înmormântarea sa în 1989.

Notorietate de la televizor și de la cunoscuți

„Eu am participat la înmormântarea părintelui alături de cel mult 100 de oameni. Acum, în câteva minute, pe la mormântul lui se perindă sute de persoane. Cu toate acestea, pelerinaj la părintele Arsenie Boca a existat şi înainte de moartea sa. Încă din timpul războiului şi chiar în perioada comunistă oamenii veneau la părintele Arsenie, fie la Sâmbăta (unde a fost stareț în anii 40, n.redacției) fie la Mănăstirea Prislop (în anii 50, nota redacției). Avea o charismă deosebită încă din timpul vieţii. Cunoştea inima omului dinainte ca acesta să spună ceva. Avea darul Duhului Sfânt şi recunoştea sufletul omului. De câteva luni încoace fenomenul pelerinajului la Prislop a luat o amploare uriaşă. Până anul trecut vorbeam de câteva sute de pelerini zilnic, acum de mii. Mediatizarea a contribuit cu siguranţă la acest fenomen. Cei care vin o dată aduc cu ei alți oameni atunci când se întorc la mănăstire”, ne explică Părintele Profesor Vasile Vlad, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad şi consilier al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Primarul localității Hațeg, Marcel Adrian Goia, își amintește că recordul anterior de vizitatori s-a înregistrat în anul 2010 când, la o singură sărbătoare creștină, la mănăstirea din județul Hunedoara au fost 40.000 de pelerini.

Viața părintelui – considerat cel mai mare duhovnic al secolului al XX-lea și cunoscut sub apelativul Sfântul Ardealului – a fost una exemplară: a terminat teologia și Academia de Arte frumoase, apoi a fost stareț al mănăstirilor de la Sâmbăta de sus și Prislop de unde este alungat în 1959. Pentru credința sa și sub acuzația că ar fi ajutat luptătorii anticomuniști din Munții Făgăraș a fost arestat în anii ’50, anchetat, umilit de către comuniști care l-au trimis pentru mai bine de un an la muncă silnică la Canal. În ultimii 20 de ani ai vieții a avut o chilie la Sinaia, iar, în 1989, a fost înmormântat la mănăstirea Prislop, după cum i-a fost ultima dorință.

Minuni necertificate de biserică

Cărțile apărute sub semnătura lui, cele despre viața și minunile sale – care se apropie de 100 – au contribuit foarte mult la notorie­tatea lui Arsenie Boca și îl arată, în ochii cititorilor, drept un sfânt.

Din mărturii consemnate în cărți aflăm că părintele Boca se exprima simplu, direct și fără echivoc. Un credincios mărturisește că părintele i s-a arătat în vis și i-a cerut să nu mai bea. Altul menționează că părintele “era clarvăzător, spunea femeilor: tu ai umblat rău sau ai făcut avorturi”. I-a spus unei femei că are un copil cu handicap pentru că ginerele a trăit cu soacra și de aia a primit palma asta. A îmblânzit lupii la Alba Iulia atunci când ortodocșii se certau cu catolicii. L-a ajutat pe un bărbat să își găsească loc de muncă la un spital. A vindecat cancerul spunându-i unui om să se lase de băut și fumat. Astfel de mărturii se întind pe sute de pagini în cartea „O sinteză a lucrării părintelui Arsenie Boca” pe care o putem citi online intrând pe blogul mănăstirii Rarău.

Biserica nu recunoaște majoritatea acestor cărți și susține că doar două cărţi sunt cu adevărat scrise de părinte: “Crearea Împărăţiei” şi “Cuvinte Vii”. “Ele reprezintă cuvintele lui în totalitate. Restul conțin relatări subiective despre părintele sau despre învăţăturile lui. Au apărut zeci de titluri în tiraje uimitoare care se vând şi se citesc. Aceste cărţi mai degrabă fac un deserviciu părintelui Boca, îi acoperă chipul real. Este vorba de un mod absolut subiectiv de interpretare fie a predicilor, fie a învăţaturilor sau a unor evenimente. Există poate şi o impostură voluntară sau fără rea voinţă în jurul părintelui”, ne explică părintele Vasile Vlad.

Și totuși, putem demonstra că zecile de cărți la care se referă profesorul Vasile Vlad sunt tolerate și chiar vândute de către biserică. La magazinul de obiecte bisericești de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde Arsenie Boca a fost stareț în anii ’40, există zeci de cărți semnate de părinte, dar și unele despre mărturii și miracole înfăptuite de acesta. Ele sunt vândute de către călugării de la mănăstire, iar numărul pelerinilor care trec pragul magazinului este impresionant mai ales la sfârșit de săptămână.

Reprezentantul bisericii Vasile Vlad pune la îndoială multe dintre aceste mărturii considerând că sunt oamenii care, pentru a câștiga un ban, adună predici ale părintelui, le mai modifică, le scot din context și le pun în vânzare sub forma unor cărți inducând astfel în eroare sufletele simple şi necunoscătoare. Cu toate acestea, „minunile făcute de părinte sunt foarte greu de negat, dar şi greu de certificat. Nu există încă o Comisie desemnată de Sfântul Sinod al Bisericii care să cerceteze îndeaproape fiecare fenomen miraculos care este semnalat. Fără o astfel de Comisie nu ne putem pronunţa despre autenticitate sau impostură. Ceea ce vă pot spune cu certitudine este faptul că la mormântul părintelui Arsenie se întâmplă lucruri care depăşesc normalitatea noastră sau firescul lucrurilor. O maică din parohia mea de la Gherla a fost diagnosticată cu ciroză hepatică încă de când era tânără. Medicii i-au mai dat o săptămână de viaţă. Părinţii au dus-o la părintele Arsenie care i-a spus că nu va muri pentru că Dumnezeu are nevoie de ea. A supravieţuit şi s-a călugărit”.

Citeste restul articolului pe Ziare.ro

3 Responses to Biserica se dezice de cărţile şi minunile lui Arsenie Boca

 1. Arsenie Boca ! Hm, ma faceti sa rad ! Cine mai e si „Sfantu'” asta ? M-am cam saturat de sfinti, sfinte, curvari si betivi ! mai slabiti-ne odata cu idioteniile astea !!

  View Comment
 2. Ochiul care vede spune:

  Din partea bisericii nu vad decat invidia catre acest sfant parinte pe care l-au caterisit ( caterisit este egalulu prin care se scapa de persoane nongrata cei din biserica ) si acum l-e este rusine de ceea ce au facut la comanda securitatii , sau si din proprie initiativa sa faca pe plac lui Ceausescu. Datii jos pe cei care conduc acum si o sa-l canonizeze !

  View Comment
 3. ion spune:

  titlul este gresit „biserica se dezice de…..”biserica este formata din :partea divina,slujitorii bisericii,credinciosiiiar peste toti sunt CAPII BISERICII.capii bisericii se dezic de parintele si ceea ce a facut si face si azi parintele.prin atitudinea lui ,viata lui si cele ce a spus si a facut arata ca in biserica ortodoxa nu este ascultare ci dictatura si tot ce deriva din ea.

  View Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *